Logo UAP

Taken

Verdedig de rechten van ambachtslieden

Versterk het vakmanschap om onze gemeenschappelijke kennis en knowhow te beschermen. Vakmanschap biedt een complex en gevarieerd landschap. Ambachtslieden worden erkend door hun verlangen om te werken aan het beschermen en creëren van ons materieel en immaterieel erfgoed. Ze voeren een traditionele en authentieke handmatige activiteit uit aan de rand van de industriële context. Het zijn echte specialisten die dankzij hun kennis en knowhow herstellen, transformeren en innoveren. De status van de ambachtsman wordt vandaag erkend, maar de toekomst blijft broos in het licht van het ongeduld, de vraatzucht en de hebzucht van de wereld van vandaag. De Unie der Ambachtslieden van het Patrimonium positioneert zich als vertegenwoordiger en verdediger van de rechten van ambachtslieden.

Bewustwording in de samenleving

De hele samenleving maakt zich zorgen over de problemen waarmee ambachtslieden worden geconfronteerd. Ambachtslieden zijn essentiële economische actoren, maar niet alleen. Door betekenis en inhoud te geven aan de begrippen kwaliteit en vertrouwen, creëren ze menselijke banden en nemen ze deel aan de overdracht en opbouw van ons cultureel erfgoed. Dit bewustzijn gaat door kennis en begrip van de dagelijkse realiteit van ambachtslieden, maar ook door het promoten van hun talenten en het stimuleren van interesse in hun vak. De Unie der Ambachtslieden van het Patrimonium strijdt voor de erkenning van de passie van ambachtslieden.

Kennis en knowhow overdragen

Ambachtslieden zijn de schakels in een lange ketting die het erfgoed van het verleden en de creatie van morgen met elkaar verbinden. Zij zijn de houders van kennis en knowhow die over generaties zijn opgebouwd. Deze expertise moet in de toekomst worden overgedragen en bestendigd. Deze rol van begeleider is essentieel. Het is het enige bolwerk tegen verlies, vergetelheid en verdwijning. Vertel, leg uit en laat zien. De hand neemt het gebaar over door observatie en oefening. Onze jongeren kunnen in ambachten de vervulling en vervulling vinden die zin geven aan het leven. De Unie der Ambachtslieden van het Patrimonium zet zich in voor de duurzaamheid van ons technisch en cultureel erfgoed…